Kanada

Kanada, eski adı ile Kanada Dominyonu, Kuzey Amerika kıtasında en kuzeydeki ülkedir. 10 eyalet ve 3 bölgeden oluşan, merkezi olmayan, anayasal monarşi ile yönetilen, 1867’de Konfederasyon yasası ile kurulan bir federasyondur. Kuzey Amerika kıtasının hemen hemen yarısını kaplayan, yüzölçümü bakımından Rusya Federasyonundan sonra dünyanın ikinci büyük ülkesi. Doğusunda Atlas Okyanusu, batısında Pasifik Okyanusu, kuzeyinde Alaska ve Kuzey Buz Denizi, güneyinde ise ABD vardır. Atlas Okyanusundan Pasifik Okyanusuna uzunluğu 5000 km, Amerika-Kanada sınırından kuzeye kadar olan uzunluğu ise 4480 kilometredir.

Kanada’nın başkenti Ottawa’dır. Eski bir Fransız ve İngiliz kolonisi olan Kanada, hem La Francophonie, hem de İngiliz Milletler Topluluğuna bağlıdır. Kanada çağdaş ve teknolojik olarak ilerlemiş bir ülkedir ve fosil yakıt kaynakları, nükleer enerji üretimi ve hidroelektrik güç üretim imkanları ile enerji bakımından genelde kendine yeterlidir. Ekonomisi geleneksel olarak yüksek miktarlardaki doğal kaynaklarına dayalıdır. Her ne kadar çağdaş Kanada ekonomisi çeşitlenmişse de doğal kaynakların kullanımı halen çoğu bölgesel ekonominin önemli bir parçasıdır. Güney komşusu Amerika Birleşik Devletleri’nin onda biri nüfusu ile, Kanada’nın ekonomik gücünün de onda biri olması beklenirken, gerçekte bu oranı genellikle aşar.

Kanada 27 milyonu aşkın nüfusa sahiptir. Nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölgeler doğudaki deniz eyaletleridir. Ontario ve Québec; sonra daha batıdaki bölgeler (Manitoba, Saskatchewan, Alberta) ve İngliz Kolobiyası gelir. Kuzeyde nüfus seyrektir.

Kanada oldukça şehirleşmiş bir ülke olup, nüfusunun üçte ikisinden fazlası şehirlerde yaşar. Nüfusun ekseriyetini iki büyük etnik grup meydana getirir: Britanya asıllı Kanadalılar, yani İngiliz, İrlandalı ve İskoç kökenliler (% 43) ve Fransız asıllı Kanadalılar (% 31). Nüfusun diğer bölümünü yakın tarihteki göçlerle Avrupa’dan gelenler meydana getirir: Almanlar, Ukraynalılar, İtalyanlar, Macarlar vs. Kızılderililer ve Eskimolar bütün nüfusun ancak % 1’ini teşkil eder. İngilizceyi ana dil olarak kabul eden şehirlilerin oranı Britanya asıllıların oranından fazladır. İstatistiklere göre, iki dil konuşan Kanadalıların çoğu, nüfusun Fransız kökenli olduğu bölgelerde oturmaktadır.

Kanada’da Eğitim ve Başvuru Süreci

Kanada Eğitim Sistemi

Kanada sınırları içerisinde bugün baktığımızda hem üniversite hem college olarak yaklaşık binlerce okul bulunmaktadır. Kanada’da zorunlu eğitim süresi, 6 ile 16 yaş arasında 10 yıl sürmektedir. Okul öncesi eğitim 3-5 yaş arasındaki çocuklara verilirken, ilköğretim eğitimi 6-14 yaş grubu arasındaki çocuklara verilmektedir.

Kanada’da eğitim kademeleri aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

Okul Öncesi: Zorunlu eğitim kapsamında değildir. İlkokul (Elementary): 1. sınıftan 6. sınıfa veya 8. sınıfa kadar eğitim veren kurumlardır. Ortaokul (Middle level): Bazı bölgelerde lise eğitimi ile birlikte verilmektedir. Lise (Secondary): Akademik Program, Çıraklık Mesleki ve Teknik Eğitim verilir. Lise Sonrası Eğitim (Post Secondary): Kolejler (1+4), Üniversiteler (3-4 yıllık)

Tüm bu sistemin yanında teoriden çok pratik eğitim almak isteyen öğrencilerin tercih ettiği devlet kolejleri bulunmaktadır. 1 veya 2 senelik sertifika ya da 3 veya 4 senelik diploma programları sunan Community College sistemi öğrenciler için maaşlı veya maaşsız staj imkanı da sunar. En fazla tercih edilen programlar sağlık, işletme, sanat, üniversiteye hazırlık, sosyal hizmetler, yetişkinlere yönelik eğitim programları ve akademik programlardır.

Kanada’da Eğitim ve Başvuru Süreci

Kanada Üniversiteleri

Yurt dışında üniversite eğitimi alanındaki en çok tercih edilen seçeneklerden birisi de Kanada’dır. Kanada eğitim alanında yüzlerce üniversitesi ile dünya çapından binlerce öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Kanada öğrenciler için zengin kültürel yapısı, kaliteli eğitim kurumları ve ekonomik fiyatları açısından oldukça çekici bir opsiyondur. Bunun yanı sıra Kanada’nın Dünya’nın en güvenli 3. Ülkesi olması ve yüksek öğrenim öğrencilerine tanıdığı çalışma izni kolaylığı sayesinde öğrenciler tarafından en başta tercih edilen ülkeler arasına girmektedir

İki ana dili bulunan ülkede İngilizce ve Fransızca konuşulmaktadır. Bu sayede Kanada öğrenciler için üniversite eğitimi alırken ikinci bir dil geliştirme şansını da tanımaktadır. Kanada’da çoğunluğu devlet üniversitesi olmak üzere 100’e yakın üniversite vardır.

Kanada Üniversiteleri College’lar ve Univesity’ler olarak iki ana grupta bulunmaktadır. Kanada’da üniversite eğitimi birçok bölüm için 4 yıllıktır. Sağlık bilimleri, Hukuk ve bazı teknik alanlarda eğitim süreleri 5 ve 6 yıla kadar uzamaktadır.

College ve Co-op Programları

Minimum orta seviyede İngilizce bilgisine sahip olan 18 yaş üstü olan herkesin katılmaya hak sahip olduğu Kanada’da sertifika programları; işletme, muhasebe, bilgisayar, reklamcılık, turizm, hukuk, pazarlama, finans, halkla ilişkiler gibi birbirinden çok farklı bölümlerden oluşmaktadır. Bu programlardaki amaç mezuniyetlerinden sonraki süreçte iş hayatına kısa süreçte adapte olmalarını sağlamaktadır. Kanada sertifika programları 1 aydan başlayarak maksimum 2 yıla kadar sürebilmektedir bu sebeple de pek çok öğrenci tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca alacağınız eğitim için 4 yıllık üniversiteler ile karşılaştırıldığında ücretleri de oldukça uygundur.

Co-op programları Kanada’da eğitim ve ücretli staj programları olarak bilinmektedir. Kanada’daki kolejler ve üniversiteler tarafından düzenlenir. Katıldığınız programın ilk yarısında sertifika eğitimi alır, diğer yarısında maaşlı staj yaparak hem tecrübe hem de para kazanma imkanına sahip olursunuz. Minimum seviyede lise mezunlarının katılabileceği, devlet kolejleri ve üniversiteler tarafından sunulan üniversite eğitimiyle stajı birleştiren en yetkin kariyer planlama sistemidir ve dünya çapında da oldukça prestijlidir. Programın amacı alanında profesyonel eğitim vermek ve sonrası staj yaparak özellikle öğrencilerin network geliştirmesini sağlamaktır. Programın diğer bir avantajıysa katılımcıları eğitim alırken yasal olarak çalışma hakkına sahip olmaktadır.

Kanada’da 2 senelik devlet kolejlerinde eğitim alan öğrenciler aynı zamanda haftada 20 saat çalışma şansı elde edilebilmektedir. 2 senelik eğitimin ardından ise 3 senelik yasal olarak çalışma şansı elde eden öğrenciler için vatandaşlıkta puanlama sistemi olan Kanada için vatandaşlık alma adına önemli bir adım atmış olur.

İnternational öğrenciler tarafından çok tercih edilen programlarda üniversitelere göre İngilizce seviyesi olarak daha düşük Ielts  (5-5.5 IELTS) sonucu ile kabul alabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Birleşmiş milletlerin yaptığı araştırmalar neticesinde Kanada “dünyanın en yaşanılır” ülkesi olarak tanımlanmıştır. Bu değerlendirme Kanada’nın eğitim, yaşam standartı, gelir seviyesi ve dağılımı gibi konular göz önünde bulundurularak yapılmıştır.

Kanada dünyada en yüksek refah düzeyine sahip birkaç ülkeden birisidir. Bütün önemli şehir merkezleri alışveriş merkezleri, restorantlar, tiyatrolar, sanat galerisi ve müzelere sahiptir. Kanada şehirlerinde spor ve eğlence tesislerinin yanı sıra sayısız park ve doğal yaşam parkı bulunmaktadır.

Eğitim almak için güvenli bir yer olması ve suç oranlarının oldukça düşük olması bununla birlikte yüksek teknoloji ülkesidir ve üniversitelerinden mezun pek çok ünlü bilim insanı bulunmaktadır. Bu anlamda üniversitelerin bilimsel araştırmalara ayrılan bütçeleri de oldukça yüksek miktarlardadır.

Kanada; İngilizce ve Fransızca olmak üzere iki resmi dil kullanılmaktadır. Fransızca konuşan Kanadalıların büyük bir çoğunluğu (%75’i); ülkenin doğusunda bulunan Quebec bölgesinde yaşamaktadır. 1991 nüfus sayısına göre, Quebec nüfusunun %82’sinin anadili Fransızcadır. İki dil konuşan bir ülke olarak Kanada her iki dili de öğrenmek isteyen öğrenciler için ideal bir ülkedir.

Eğitim masraflarınızın oranı hangi tipte eğitim alacağınıza ve başvurduğunuz üniversite ya da okulun kalitesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bunu karşılamak için yıllık olarak 13.000 – 50.000 Kanada doları (CAD) arasında bir bütçeye sahip olmanız gerekmektedir.

Kanada’daki çoğu üniversite, uluslararası öğrencilere Halls of Residence adı verilen kampüs içi yurt olanakları sunmaktadır. Kampüste konaklamak çok uygun bir seçenektir. Bununla birlikte, kendinize bir yer ayarlamak için okul başvurunuzdan ayrı olarak ve çok önceden başvurmanız gerekir. Kanada’da konaklama için yıllık ortalama CAD$ 6.000 gibi bir ücret ödenir. Öğrenci yurdunda kalmak isteyenlerin yıllık CAD$ 3.000 ile CAD$ 7.500 arasında; aile yanında kalmak isteyenlerin aylık CAD$ 400 ile CAD$ 800 arasında bir masrafı yer almaktadır. Aylık kira giderleri şehirlere göre değişmektedir. Örneğin; Toronto’da aylık ortalama kiralar CAD$ 1.812 iken; Vancouver’da aylık CAD$ 1.912 olarak değişmektedir.

College seviyesinde okullar için için minimum 70 lise not ortalaması, önde gelen üniversiteler için ise minimum 80 not ortalaması gerekmektedir.

IELTS ya da TOEFL sınavlarından elde edilecek yüksek bir sonuç belgesi başvurunuzu kuvvetlendirmek adına önemlidir

Kanada’da universite ranking sıralamasında yukarı doğru çıkıldıkça başvuran öğrenci profillerinde Sat, AP gibi sınavları görüldüğü gibi diploma türleri bakımından IB ve benzeri uluslarlarası diplomalarda mevcuttur. Bu durum başvuruda seçilebilirlik açısından ön planda olmasına sebebiyet verebilir.Bunların dışında bazı bölümler detaylı bir portfolio istemektedir.Bu bölümler özellikle mimarlık ve sanat ağırlıklı bölümleridir. Başvuru adayının geçmiş çalışmalarını iş deneyimleri sosyal sorumluluk projelerini üniversiteye sunduğu CV kabul aşamasında oldukça etkilidir. CV deki bazı detayları özellikle bazı üniversite başvurularında belli kısımlara ayrıca girilmesini talep edebilir.

MBA ya da diğer yüksek lisans programları için GMAT ve GRE gibi yeterlilik sınavları da talep edilebilir. Sertifika programları da dahil olmak üzere yüksek lisans programlarında kesinlikle iş tecrübesinin büyük önemi vardır.

Kanada’da hangi üniversitede eğitim alacağınıza karar verdiyseniz eğer, okulların profillerini ve programlarını üniversite web sitelerini inceleyerek araştırabilir ve bireysel başvurularınızı yapabilirsiniz. Kanada’da her okulda İngiltere ya da Amerika’da olduğu gibi bir merkezi başvuru sistemi yoktur. Ancak Ontario gibi bazı bölgeler, kendi üniversite başvuru merkezlerine sahiptir ve buradan toplu bir şekilde başvuru yapabilirsiniz.

Kanada üniversiteleri için son başvuru tarihleri oldukça değişkendir. Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, başvurularınızı olabildiğince önceden yapıp ilerleyişi sonrasında meydana getirmeniz olacaktır. Kanada başvuru tipi olarak diğer ülkelerin aksine öncesinde okul-bölüm seçiminizi yapıp başvuruyu gönderip akabinde geri kalan süre içerisinde başvurunun diğer kısımlarınızı( Essay, Transcript vs.) yapmanızı isteyecektir. Uluslararası öğrenciler için tipik başvuru zamanı  lisedeki son sınıf içerisinde yer alan Eylül ve Ocak ayları arasında gerçekleştirebilir. Genel olarak 15 Ocak tarihine kadar tüm başvuru ve evraksal sürecinizi tamamlamanız oldukça önemlidir.

Kanada’da Eğitim ve Başvuru Süreci

Detaylı Bilgi Almak için Formu Doldurabilirsiniz
* Doldurulması zorunlu alanlar