Almanya

Almanya Federal Cumhuriyeti 1949’dan beri demokratik, parlamenter bir federal devlettir. 1990’da yeniden birleşen Almanya’da 16 eyalet ve nüfusu 100 binin üzerinde olan 81 kent bulunmaktadır. 3,4 milyon nüfusuyla Berlin, Almanya’nın en büyük şehri, aynı zamanda başkentidir. Nüfusu milyonlara ulaşan diğer şehirler Hamburg (1,8 milyon) ve Münih’tir (1,3 milyon).

Ülkenin resmi dili Almancadır. Ülke nüfusunun yüzde 67’si yabancı bir dili konuşabilmektedir. Almanya bugün ABD, Japonya ve Çin’in ardından en büyük dördüncü ulusal ekonomidir. Öyle ki, Çin’in ardından dünyanın en çok ihracat yapan ikinci ülkesidir. Bir ihracat şampiyonu olan ülkede kazanılan her 4 euronun 1’inden fazlası ihracattan, her 5 iş olanağının 1’inden fazlası doğrudan ve dolaylı olarak dış ticaretten gelmektedir. Böylesi bir ticari hacme sahip olan Almanya Avrupa Birliği’nin can damarıdır.

Almanya’nın bilim ve teknoloji alanındaki başarısı ülke ekonomisinin ileri düzeyde olmasını beraberinde getirmiştir. Almanya özellikle fizik, matematik, kimya ve mühendislik alanlarında birçok ana bilim disiplininde öne çıkmıştır; Ülkedeki bilimsel araştırmalar; endüstrideki şirketler, üniversiteler ve Max Planck Topluluğu gibi özel araştırma enstitüleri tarafından desteklenir. Almanya geçmişten beri çeşitli bilimsel alanlarda en göze çarpan araştırmaların bazılarına ev sahipliği yapmaktadır.

Üniversite eğitimi için sunduğu avantajlarla ilk akla gelen ülkelerden olan Almanya ve Almanya üniversiteleri her yıl binlerce yabancı öğrencinin başvurusunu alıyor. Avrupa’nın en çok konuşulan dili olan Almanca eğitim almanın avantajını her zaman kullanabilirsiniz. 400’den fazla üniversite ile 1600 farklı program sunan Alman üniversitelerinden alacağınız diploma her kuruluş tarafından kabul görür.

Almanya, 16 eyalete uyguladığı eğitim politikasında yüksek derecede özerklik tanıyan bir federal hükümet sistemine sahiptir. Berlin’deki Federal Eğitim Bakanlığı; finansman, mali yardım ve mesleki eğitim ve giriş koşullarının düzenlenmesinde rol oynamaktadır. Ancak eğitimin diğer yönlerinin çoğu, tek tek eyaletlerin veya “Bundesländer” in yetkisi altındadır.

Almanya’da Eğitim ve Başvuru Süreci

Almanya Üniversiteleri

Ücretsiz eğitim, dünya sıralamalarında ilk 500’de yer alan 40’ın üzerinde üniversite, lisans eğitiminin birçok bölüm için 3 sene olması, üniversitelerinin Türkiye’de YÖK tarafından tanınması ve denklik vermesi, öğrencilere çalışma izni vermesi, ülke olarak işsizlik sorunu olmaması, mezunların işe yerleşme kolaylığı, Avrupa’da serbest dolaşım hakkı ve sayabileceğimiz birçok avantajından dolayı Almanya’da üniversite eğitimi almak çok mantıklı olmaktadır.

Avrupa Birliği’nin kurucu ülkelerinden biri olan Almanya’da eğitim veren üniversite sayısı, uygulamalı okullar ile birlikte toplamda 380’den fazladır. Bu üniversitelerin çok büyük bir kısmı dünya sırlamalarında ilk 1000’de bulunmaktadır. Bununla birlikte 2 milyondan fazla öğrenciye ev sahipliği yapan Almanya üniversiteleri, lisans ve yüksek lisans bölümlerinin çoğunda Almanca eğitim vermekte olup İngilizce yüksek lisans ve master seçenekleri de bulunmaktadır.

1999 yılında Bologna sürecine ilk uyum sağlayanlardan biri bilindiği gibi Almanya’dır. Bu sebeple, Almanya üniversiteleri, öğrencilere Avrupa’da olduğu gibi tüm dünyada tanınır bir diploma sunmaktadır. Lisans öğrencim süresinin 3 yıl olduğu Almanya’da bazı üniversiteler öğrencilerden herhangi bir harç ücreti almazken; bazı üniversitelerde dönemlik harçlar 300 – 500 Euro civarında olmaktadır. Bu dönemlik harçlar hem lisans hem de yüksek lisans programlarında geçerlidir.

Almanya üniversitelerinde eğitim gören öğrenciler, kendi istekleri doğrultusunda ikinci bir yabancı dili, üniversitelerin cüzi ücretler karşılığında sunduğu kurslarla öğrenebilmektedir. Özellikle mühendislik ve teknik bölümlerde eğitim alan öğrencilere staj ve iş imkanları da sunan Almanya üniversiteleri, öğrencilere kendileri istedikleri taktirde çift ana dal yapma imkânı sunmakta ve bu program için ekstra ücretler istememektedir.

Almanya’da Eğitim ve Başvuru Süreci

Almanya Eğitim Sistemi

Almanya’da zorunlu eğitim altı yaşında başlar ve çoğu eyalette dokuz yıl sürer. İlköğretim, Almanca eğitiminde tüm öğrencilerin aynı okul türünde eğitim gördüğü tek aşamadır. 1. sınıftan 4. sınıfa kadar neredeyse tüm Alman öğrenciler, aynı temel, genel konularda eğitim aldıkları “Grundschule” ye devam eder. Bu eğitimin sonunda, öğrenciler farklı ortaokul ve/veya lise türlerine geçerler.

Ortaöğretimde öğrencilere üst düzey mesleki program eğitimi verilir. En yaygın iki okul türü “Hauptschule” ve daha popüler olan “Realschule” dir. Her iki okulda eğitim ilkokuldan sonra başlar.

Alman öğrenciler üniversite eğitimi almak istediklerinde, akıllarına final sınavı olan ve genellikle öğrencilerin akademik kariyerleri üzerinde önemli bir etkisi olan “Abitur” gelmektedir. Abitur programları “Gymnasium” adı verilen okul türünde gerçekleştirilir. Bu okulda eğitim ilkokuldan hemen sonra başlar. Eğitim 12 veya 13. yılın sonunda biter.

Gymnasium müfredatı; diller, edebiyat ve sanat, sosyal bilimler, matematik ve doğa bilimleri dahil olmak üzere temel konuların zorunlu çalışmasına dayalı olarak yükseköğretime hazırlık amacıyla tasarlanmıştır. Eğitim, eyaletlerin eğitim bakanlıkları tarafından denetlenen titiz yazılı ve sözlü Abitur sınavı ile sona erer. Abitur sınavı standart bir içeriğe sahiptir.

Sınavın başarıyla tamamlanmasının ardından öğrenciler üniversitede okumak için “Zeugnis der allgemeinen Hochschulreife” adı verilen belgeyi alırlar. Almanya’da eğitim ücretsiz olduğundan, bu eşitlikçi eğitim anlayışı Almanların eğitime verdiği önemi göstermektedir. Abitur notu, öğrencilerin belirlenen kontenjana göre lisans programlarına kabul edilip edilmeyeceğini belirler.

Sık Sorulan Sorular

Almanya’da diğer birçok ülkeye göre üniversite maliyetleri çok daha düşüktür sebebi de Almanya’daki devlet üniversitelerinde geçen yıllarda Türkiye’de olduğu gibi harçlık sisteminin uygulanmasıdır. Üniversitelerde dönemlik olarak uygulanan harç ücretleri ortalama 300 Euro olmakla birlikte bu rakam bazı okullar için 500 Euro’ya kadar çıkabilmektedir. Tıp Fakültesi gibi bazı fakülteler için bu ücret daha yüksek olabilir.

Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler için kabul işlemleri akabinde gelinen vize sürecinde (D Tipi Ulusal Vize) bloke hesap uygulaması vardır. Eğitim ücretlerinin çok düşük rakamlarda olduğu Almanya’da hükümet tarafından uygulanan bir sistem olan blokeli hesap, öğrencinin eğitim yılı boyunca yaşam ve yeme-içme masraflarının karşılanabilir olduğunu kanıtlayan ve yine hükümet tarafından belirlenen bir rakam olan 10.236 Euro’luk bakiyenin öğrencinin hesabında blokeli olarak bulunması gerekmektedir. Öğrenci Almanya’da üniversite eğitimi aldığı sürede her ay 853 Euro’luk bakiyeyi bu tutarın içinden kullanabilmektedir. D Tipi Ulusal Vizelerde zorunlu olan bu sistemde banka hesabı Almanya’daki bir bankada ve sperrkonto hesap olarak açılmalıdır. Diğer hesaplar Alman konsolosluğu tarafından kabul görmemektedir. Hesap açıldıktan sonra 10.236 Euro’luk bakiyeyi ve hesap açma ücretini de ekleyerek banka hesabına transfer edilmeli ve para hesaba geçtikten sonra hesap bilgisi konsolosluğa sunulmalıdır.

Almanya üniversitelerine başvuru yapmak için ilk şart, lise eğitiminizi Türkiye’de tamamlamış olmanız ve Almanya’da okumak istediğiniz bölümü Türkiye üniversite sınavına girerek kazandığınızı belgelemenizdir.  Almanya’da üniversiteye kabülünüz için; Türkiye’de devlet veya özel üniversite fark etmeksizin okumak istediğiniz 4 senelik lisans bölümü kazandığınızı ÖSYM kazandı belgenizle kanıtlamanız gerekmektedir. Türkiye’de eş değer nitelikte bir bölüm ile kazanmalı, elde edeceğiniz OSYM puanı Almanya noktasında ayrıca değerlendirmeye bağlı kalarak ilerleme yapmanız gerekmektedir.

 Not ortalaması ile birlikte Almanya üniversitelerine kabul sürecinde dikkat edilen bir diğer husus da başvuru ile gönderilen Motivasyon Mektubu ve CV. Profesyonel olarak hazırlamış güçlü bir CV ile başvurmak diğer adaylar karşısında bir adım önde olmanızı sağlamaktadır.

Almanya’da da diğer tüm ülkeler gibi üniversiteler devlet üniversiteleri ve özel üniversite olarak ayrılmaktadır. Devlet üniversitelerinde eğitim dili olarak %100 Almanca eğitim verilmektedir. İngilizce olarak eğitim veren üniversitelerde yer almaktadır. Fakat her bölüm için geçerli olmamakla birlikte okul ücretleri açısından da devlet üniversitelerinden yüksek dönemlik harçlar bulunmaktadır. Lisans seviyesinde eğitim almak isteyen öğrencilerin Almanca dil yeterliliğine sahip ise bu durumu başvuru öncesinde belirli sınavlardan sonuç elde ederek belgelemesi gerekmektedir. Almanya Üniversiteleri tarafından kabul edilen dil belgeleri TestDaf, TELC, Goethe gibi uluslararası kurumlardan alınan sonuç belgelerdir. Başvuru sahibi öğrencinin halihazırda bir dil yeterliliği bulunmuyor ise şartlı kabul sistemi ile Almanya üniversitelerinin hazırlık sınıflarında eğitim alabilirsiniz.

Başvuru yapacağınız üniversiteleri belirledikten sonra genellikle 2 aşamalı başvuru süreci vardır. Öncelikle başvurunuzu online olarak yapıp sonrasında da başvuru için gerekli belgeleri okullara göndermeniz gerekiyor. Her üniversite başvuru için ekstra belge isteyebilir lakin genel olarak istenilen ve olmazsa olmaz dediğimiz belgeler;

  • Lise diplomanız
  • Lise not dökümünüz (transkript)
  • Almanca dil sertifikanız
  • Geçerliliği olan Pasaport
  • Üniversite başvuru formunuz

Almanya üniversitelerinde yılda 2 başvuru dönemi bulunmaktadır. Güz dönemi yarı yılı yani Eylül-Ekim ayı ders başlangıcı için başvuru yapabileceğiniz son tarih 15 Temmuz’dur. Genel olarak üniversitelerin başvuru tarihi 15 Temmuz olsa da bazı üniversitelerin başvuru tarihleri 30 Mayıs veya 30 Haziran olabilmektedir. Örnek vermek gerekirse TIP bölümü için bazı üniversiteler Mart ayında başvuruları kapatmaktadır veya bazı üniversitelerin başvuru süreci 3 aşamadan oluştuğu için başvuru işlemlerine Mayıs ayında başlanması gerekebilmektedir.

Ara dönem yani Şubat-Mart başlangıçlı yarı yıl için başvuru dönemi 15 Aralık-15 Ocak tarihleridir. Her üniversite ara dönemde başvuru açmayabilir. Bu nedenle başvuru yapabileceğiniz üniversite sayısı güz dönemindeki kadar fazla olmamaktadır.

Almanya’da Eğitim ve Başvuru Süreci

Detaylı Bilgi Almak için Formu Doldurabilirsiniz
* Doldurulması zorunlu alanlar