Amerika Birleşik Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri yaygın ismiyle Birleşik Devletler elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşan, federal anayasal cumhuriyet ile yönetilen bir ülkedir. Aynı zamanda 328 milyonu aşan nüfusu ile dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesidir

Washington, DC’nin başkent olduğu Birleşik devletlerde en kalabalık şehir ise New York olarak bilinir.  Amerika Birleşik Devletleri her yıl dünyanın farklı bölgelerinden pek çok ziyaretçi ağırlamaktadır. Bunun bir kısmını turistik amaçlı ziyaretler oluştururken oldukça büyük bir kısmını da eğitim amaçlı ülkeyi ziyaret eden öğrenciler oluşturur.

Dil Okulları, Üniversiteler, Sertifika Programları gibi bölümlerde hem alternatiflerin çok olması, hem de alanında en iyi akademisyenler ile çalışma fırsatı , öğrencilerin eğitimde Amerika Birleşik Devletlerini tercih etmelerinin sebeplerini olusturmaktadır. Bununla birlikte Amerika aynı zamanda uluslararası iş ve bilim insanları tarafından en çok ziyaret edilen ülkelerden biridir.

Amerika’da Eğitim ve Başvuru Süreci
Amerika’da Eğitim ve Başvuru Süreci

Amerika’nın Eğitim Sistemi

Amerika Birleşik Devletlerinde her eyalette geçerli olan merkezi eğitim sistemi yoktur. Bunun yerine eğitim işleyişini kendi içinde belirleyen her eyaletin kendine ait bir eğitim kurumu bulunmaktadır. Bu durum, uluslararası öğrenciler için çeşitlilik yaratırken tercih yapılırken belirleyici unsur olduğu için detaylı araştırma gerektirir.

Amerika Birleşik Devletlerinde lisans öncesi eğitim 12 yıl sürer. Bu 12 yıllık eğitim sonrasında öğrenciler 2 Yıllık eğitim veren Community College ya da 4 Yıllık Lisans eğitimi veren üniversitelere başvuru yapabilmektedir.

Community College’lar Amerika Birleşik Devletlerindeki devlet okullarıdır ve Türk Eğitim Sistemindeki Meslek Yüksek Okulu’ na denktir. Community College 2 Yıllık bir süreyi kapsar, Associates Degree almanıza imkan verir. Bu süre sonrasında 4 Yıllık eğitim veren bir üniversiteye geçiş yapmanız mümkündür.

Lisans eğitimi 12. Sınıfın bitirdikten sonra devam edilen Üniversite eğitimidir.  Öğrenciler bu 12 yıllık donanım ve başarılarını değerlendirerek ister mesleki eğitime yönelik eğitim veren community college’a devam ederek ön lisans Eğitimini tamamlayabilir ister başlangıçtan itibaren 4 yıllık bir üniversite ile Bachelor Degree derecesini elde edebilir.

Graduate Study olarak belirtilen lisansüstü eğitimin ilk basamağı yüksek lisans derecesidir. Yüksek lisans derecesi sosyal alanlar için Master of Arts (M.A), Fen ve Mühendislik alanları için Master of Science (M.S) derecesi elde edilir. Master of Fine Arts (MFA), Master of Business Administration (MBA) de diğer en çok tercih edilen alanlardır. Master eğitimi Amerika Birleşik Devletlerinde yaygın olarak 2 yıl sürmektedir.

Master Eğitimi sonrasında  gelen süreçte, Doktora (PHD) dönemi başlamaktadır. Yüksek lisans eğitimi üzerine üç veya dört yıllık programlar öğrencinin çalışacağı alana göre belirlenmektedir. Eğitimin sonunda öğrencilere doktora derecesi, Doctor of Philosophy (Ph.D) verilmektedir.

Amerika Üniversiteleri

Amerika Birleşik Devletleri’nde binlerce üniversite ve her birinde de sosyolojiden mimarlığa, Tıp Fakültesinden Hukuk fakültesine ,Sanat dalından Mühendisliğe kadar aklınıza gelebilecek her alanda eğitim veren kurumlar bulunmaktadır. Bugün geldiğimiz noktada dünyanın en iyi üniversitelerinin listelendiği bazı kaynaklarda yer alan ve ilk 100 de olan okulların %60’ı Amerika Birleşik Devletleri üniversiteleridir. İçlerinde hemen hemen herkes tarafından tanınırlılığı olan MIT, Harvard, Stanford, Princeton, Yale, Upenn, UCLA gibi üniversiteler olduğu gibi ,alanında yapmış olduğu çalışmalarla adından söz ettiren State Üniversiteleri de vardır. Herkesin Amerika’da Eğitim denildiğinde elbette aklına ilk gelen okullar IVY League okullarıdır. Ancak bu sıralamayı öğrenci kendi için değerlendirirken mutlaka bölüm bazında üniversite sıralamasını da dikkate almalıdır.
Amerika’da Eğitim ve Başvuru Süreci

Sık Sorulan Sorular

IVY League Amerika Birleşik Devletleri’nde sekiz farklı okuldan oluşan ve dünya üzerinde tüm platformlarda tanımlanan en iyi üniversiteler arasına girmiş okulların oluşturduğu topluluktur. İlk olarak atletik rekabet alanında ortaya çıkan süreç daha sonrasında eğitimde yüksek kaliteyi temsil eden bir yapıya dönüşmüştür.

Bu okullar; Columbia University, Yale University, Harvard University, Pensilvanya University, Cornell University, Brown University, Princeton University ve Dartmouth College

Öğrenimini yurt dışında tamamlamak isteyen öğrenciler için her ülkede olduğu gibi Amerika Birleşik Devletlerindeki üniversiteler için de standartta elde edilmesi gereken kriterler vardır. Ancak Ivy League üniversiteleri, bu kriterlerde yetkinliklerinizin üst düzey olmanızı beklemektedir.

Öğrencinin akademik başarısı dışında yaşamındaki yetkinlikleri ve sosyal yaşantısı da değerlendirmelerinde önemli rol oynamaktadır. Sosyal kulüp faaliyetleri ve gönüllülük projelerine katılmalı ve alanınıza yönelik kendinizi geliştirmelisiniz.

Amerika Birleşik Devletleri’nde devlet üniversiteleri, özel üniversiteler, devlet kolejleri, özel kolejler, mesleki eğitim veren kolejler gibi birçok yükseköğrenim seçeneği bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde üniversite eğitimi ücretlidir ve okul ücretleri ile geçim masrafları okuldan okula ve bölgeden bölgeye değişmektedir. Ortalama bir üniversite ve yaşam standardında yıllık ortalama 20.000-65.000 Amerikan Doları arasında bir bütçe gerektirir.

Lisans eğitimi için devlet üniversitelerinde 12 bin dolar civarından başlayan fiyatlar 40 bin dolara kadar çıkabilmektedir. Özel üniversiteler söz konusu olduğunda bu fiyatlar 20 bin dolar ila 50-60 bin dolar aralığına yükselmektedir. Tıp ve sağlık alanında bu ücretler değişebilmektedir. Devlet kolejlerindeki maliyetler ise 10 bin dolar ila 20 bin dolar arasındadır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitim almak isteyen öğrencilerin en çok araştırdığı konulardan bir de burs imkanlarıdır. Bunun en büyük sebebi yüksek üniversite ücretleri ve bununla birlikte gelen yaşam masraflarının yükünü hafifletmek isteğidir. Amerika da üniversite eğitimi alırken öğrencilerin yararlanabileceği farklı burslar bulunmaktadır. Bunlardan bazılarına bu yazımızda yer verdik.

Lisans seviyesinde verilen burslar, İhtiyaç Bursları (Need-Based Scholarship) ve Üstün Başarı Bursları (Merit-Based Scholarship) olarak ikiye ayrılır.

Maddi durumu yeterli olmayan, ancak ileri seviyede İngilizce bilen, lise eğitimi boyunca yüksek not ortalamaları elde etmiş olan, akademik başarılarının yanı sıra CV’sini güçlü çalışmalar ile geliştirmiş öğrenciler Amerikan üniversitelerinin verdiği İhtiyaç Burslarından (Need-Based Scholarship) faydalanabilirler. Bursa başvururken öğrencinin ailesinin maddi imkanlarını gösteren durumunu bir prosedür ile okula sunması gerekmektedir.

Üstün Başarı Bursu (Merit-Based Scholarship), lise eğitimi süresince akademik olarak üstün başarı göstermiş, üniversiteye girişte talep edilen SAT, ACT ve TOEFL sınavlarından yüksek puan alan ve referansları kuvvetli olan ve az sayıda öğrenciye verilen burslardır. Öğrencinin bu özelliklerine ek olarak, sosyal açıdan kendini geliştirmesi, sosyal sorumluluk projelerinde yer almış ve fark yaratmış olması beklenir.

Yukarıda belirtilen iki etmenin dışında okulların spesifik olarak öğrencilere başvurmasını imkan veren burs tipleri de mevcuttur. Belirlenen hedef okulların imkan verdiği diğer burs çeşitlerine yönelik, okul özelinde inceleme yapıp ilerlemek gereklidir.

Neden Amerika’da eğitim sorusunun en net cevabı olarak  iyi finanse edilmiş, devlet tarafından desteklenen ve denetlenen yüksek akademik standartları olan uluslararası tanınırlığa sahip eğitim kurumlarını sayabiliriz. Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında yer alan pek çok üniversiteye ev sahipliği yapmaktadır.

Google, IBM, Microsoft, Apple gibi dünyaya yön veren firmaların doğduğu ülke olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde sadece dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almakla kalmaz aynı zamanda mezuniyet sonrasında öğrenciler elde ettikleri network ile kariyer basamaklarını hızla tırmanabilme imkânı elde edebilirler.

Amerika’da üniversite eğitimi boyunca öğrenciler pek çok farklı milletten öğrenci ve bilim insanı ile iletişim kurar. Tüm bu iletişim farklı milletlerin kültürlerini öğrenme ve İngilizcenizi geliştirme fırsatı elde etmek anlamına gelir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler için belirli bazı kriterler istenmektedir. Bunlardan en önemlisi elbette İngilizce dil yeterliliğinizi gösteren bir belge elde etmenizdir. Ağırlıklı olarak uluslararası geçerliliği olan TOEFL ve IELTS sınavları tüm Amerikan üniversitelerinde geçerliliğe sahiptir. Bununla birlikte son yıllarda özellikle Duolingo ve PTE sınavları da pek çok okulda kabul görmektedir.

Amerikan Üniversitelerinde diğer önemli bir husus ise SAT / ACT / AP gibi öğrencilerin akademik yeterliliklerini bir üst noktaya taşıyan sınavlar ile score belgelendirmesi istenebilir. Özellikle SAT ve AP sınavlarından alınmış yüksek bir sonuç belgesi öğrenciyi başvuran diğer adayların bir adım önüne taşımaktadır.

Diploma Notunuz (GPA) aynı okul için başvuran diğer adaylardan sıyrılmanızı sağlayan bir diğer konudur. 9, 10, 11. sınıflarda ki not ortalaması ile  oluşturulan diploma notunuz (GPA), yüksek bir başarı standardı elde etmek  isteyen  öğrenciler için oldukça önemlidir.

Öğrencilerin bir nevi hayatının önemli çalışmalarının yer aldığı CV’sini doldurmak dikkat ve deneyim gerektirmektedir. CV içerisinde yer alan hususlar,  hedeflenen okul-bölüm ile orantılı olacak şekilde  ele alınmalı ve  buna yönelik çalışma ve faaliyetlerde bulunulmuş olması  oldukça önem taşımaktadır.

Üniversitelerin dikkate aldıkları bir diğer konu da tavsiye mektuplarıdır. Gerek başvuru öncesi eğitim aldığınız kurumdan, gerekse eğitim dışında kalan süreçteki kazanımlarınıza yön veren faaliyetlerdeki kişi veya kurumlardan elde edeceğiniz referanslar başvurunuza oldukça yön vermektedir.

Son olarak en önemlisi ise Essay’ler. Öğrencinin genel anlamda tüm hayatının bir özeti olan essayler, güçlü bir kişiliğe sahip öğrencinin üniversiteye tanıtıldığı en önemli detaydır denilebilir. Başvurduğunuz üniversiteyi öğrencinin neden istediği ve okulun da öğrenciyi neden kabul etmesi gerektiğine ikna edilen bu yazılar bazen belirli konu başlıkları altında da olabilir. Akademik dil ile kurgusal içerik doğru bir şekilde oluşturulması bu bağlamda çok önemlidir.

Genel itibari ile Lisans düzeyinde bir başvuru meydana getirilmek isteniyor ise başvuru için portal çalışmaları lise son sınıf öncesindeki yaz dönemi başlayıp , öğrencinin yetkinliklerine göre (erken başvuru durumu vs.) belirli zaman aralıklarında devam eden ve Ocak-Şubat ayı içerisinde hemen hemen tüm başvuru döneminin tamamlandığı bir süreç meydana gelmiş olur. Başvurulacak okullara göre deadlinelar farklılık gösterebilir, bu noktada süreç öncesinde okul başvuru haritasına göre bir süreç planlaması yapılması çok önemlidir.

Genel itibariyle başvurusu portal üzerinden tamamlanan bir öğrencinin , üniversiteden gelen e mailleri sıkı takip etmesini gerektiren bir takip süreci başlar. Kabul aşamasına kadar devam eden bu süreçte okullardan gelen talepler belli deadline’lara göre takip edilmelidir.

Ağırlıklı bahar aylarında gelen kabüller ile birlikte okul kayıt işlemleri, ders seçimleri, konaklama işlemleri ve vize işlemlerinin başladığı bir süreç meydana gelmektedir.

Amerika’da Eğitim ve Başvuru Süreci

Detaylı Bilgi Almak için Formu Doldurabilirsiniz
* Doldurulması zorunlu alanlar